It´s no life without technology

Jak na to: Vyrábí se video do mobilu aneb: „Klapka, střih, akce!“

30.01.2011 23:08

 

Přeji všem pěkný den. Dnes bych se rád krátce zaměřil na to, jak udělat kvalitní video k přehrávání v mobilních telefonech. Problematika je to poměrně obsáhlá a návodů je spousta, proto jsem se rozhodl popsat konkrétně způsob, který používám sám a jsem s ním velmi spokojen.

 

Shrneme si, co budeme potřebovat:

 

  1. Program pro převod videa Format Factory
  2. Samozřejmě počítač na kterém budeme převádět
  3. Soubor videa, který chceme do mobilního telefonu dostat
  4. Libovolný způsob přenosu dat do telefonu (USB kabel, čtečku karet, nebo Bluetooth)

 

Není toho mnoho že? Důležité je však také vědět jak na to, což vám teď vysvětlím.

 

 

Připravme si nejdříve Format Factory

Program Format Factory od tvůrce FreeTime, který jsem výše uvedl, je běžně zdarma dostupný na internetu, nikomu tedy nebude vadit, že si jej stáhnete a budete využívat. Program naleznete například zde: www.stahuj.centrum.cz/multimedia/prevody_formatu/format-factory/ , kde jen kliknete na velké tlačítko „Stáhnout“ v horní části stránky. Program po stažení nainstalujte klasickým způsobem, jako každý jiný program nebo hru. Po nainstalování program spusťte a pomalu se dostaneme k samotnému převodu.

 

 

Co je potřeba vědět, než to odpálíme?

Jak asi víte, ne všechny telefony mají stejné rozlišení displeje, takže jej musíme brát v potaz při vytváření videa. Kdybychom video vytvořili v příliš malém rozlišení, telefon by si jej na potřebnou velikost roztáhl a bylo by kostrbaté a celkově ne moc hezké. Kdybychom naopak použili moc velké rozlišení, mohlo by se video při přehrávání zasekávat, v horším případě by jej telefon nepřehrál vůbec.Ideální je vytvářet video přesně na míru, tedy pro displeje položené na výšku s rozlišením 240x320 je ideální vytvořit video o rozlišení 320x240, protože většina telefonů dokáže při přehrávání otočit obraz na šířku, aby se využil celý displej. Je tedy třeba znát rozlišení displeje vašeho telefonu, stejně tak jako vědět, jaké formáty videa umí přehrát. Většina dnešních telefonů umí přehrtávat soubory 3gp a mp4, některé zvládnou i známý formát avi. V případě, že máte telefon s operačním systémem Symbian, doporučuji si sehnat přehrávač CorePlayer, pak můžete přehrát kterýkoliv z těchto formátů, doporučuji však avi. Je kvalitní a nevyžaduje tolik volného místa v paměti oproti mp4. Formátů videa je mnoho, nicméně si myslím, že pro účel našeho snažení toto stačí.

Tak teď už víme, jaké rozlišení a formát videa potřebujeme. Přejdeme tedy k věci.

 

 

Zmáčkněme to ať to běží!

 

Program Format Factory má poměrně snadné ovládání, nebude tedy těžké vás s ním seznámit. Zde vidíte hlavní okno programu po spuštění. Budeme pokračovat kliknutím na tlačítko Vše do mobilního zařízení označené červeným čtverečkem :

Dostaneme se na toto okno, kde si můžeme vybrat formát i rozlišení.

Tam je to již individuální podle toho, jaký telefon vlastníte. Uvedu to na příkladu, že mám Nokii N82, která má displej o rozlišení 240x320 a bezpečně vím, že přehraje avi video. Pokračovat budeme opět označeným tlačítkem s popiskou AVI 320x240 AVC. Napravo od seznamu formátů vidíme již samotné nastavení videa. Pokud nepotřebujete něco měnit, nebo nevíte, co která položka znamená, nechejte vše tak, jak je. U položky Velikost videa můžete vidět, že jsme skutečně vybrali rozlišení 320x240. Pak již jen klikněte na druhé označené tlačítko OK. Tím se dostaneme na tuto obrazovku

Zde se dostáváme k výběru souboru (nebo souborů – program jich zvládne i více za sebou). Klikněte na označené tlačítko Přidat soubor. Najděte soubor v počítači a klikněte na OK. Objeví se v prázdném místě pod tlačítky, jak je vidět na obrázku. Pokud potřebujete, je pod tlačítkem Volby možno video i sestříhat, tím se však zabývat nebudeme, pokud však chcete a nepřišli jste na to jak, napište do diskuze pod článek a vše vysvětlím. Nyní, když jste vybrali soubory k převodu, klikněte na označené tlačítko OK. Po potvrzení se dostáváme opět na úvodní obrazovku.

 Jen s rozdílem – v pravé části se nám ukázal záznam o nastaveném převodu videa. Teď už zbývá jen kliknout na označené tlačítko Start a nechat program pracovat. Převod videa je časově náročný v závislosti na délce a kvalitě vytvářeného videa. Může trvat i více než hodinu, je-li video dlouhé třeba 3 hodiny a váš počítač nepatří mezi nejvýkonnější. Rychlost převodu samozřejmě závisí i na výkonu procesoru a počítače celkově. Inu uvidíte sami. Útěchou pro vás může být fakt, že Format Factory má jeden z nejrychlejších enkodérů, se kterými jsem doposud pracoval. Troufám si tvrdit, že 90 minut filmu hravě zvládne do půl hodiny na výkonnějším PC (doporučuji dvoujádrový procesor, program umí počítač vytížit tak, že zbyde jen málo výkonu na jinou práci). Po převedení videa již zbývá jen přenést soubor do telefonu. Výsledné video najdete ve složce programu v Dokumentech (nebo v té, kterou si nastavíte). Nejsnadněji se do ní dostanete přes označené tlačítko v levém dolním rohu okna.

Přenos souborů nechám již na vás, protože vysvětlovat i to by bylo na několik dalších stránek a koneckonců skoro každý má svůj vyzkoušený způsob.

 

 

Teď už si můžete vychutnávat kvalitní mobilní video. Přeji hodně štěstí při převádění a těším se u dalších článků.

 

autor: Roman

Diskusní téma: Jak na to: Vyrábí se video do mobilu aneb: „Klapka, střih, akce!“

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.
 

Vyhledávání

Zdravíme příznivce technologií!! Technika se motá všude kolem nás, to nelze upřít. Chce to dávku trpělivosti pro člověka, který se v ní chce orientovat. My tu trpělivost máme a chceme sdílet vědomosti a názory s Vámi všemi, kteří plují na stejné lodi takříkajíc. Postupně se zde budou objevovat články z oblasti mobilní komunikace, počítačů a všeho tomu blízkého. Věříme, že nesplyneme s davem ostatních nadšenců, ale vykročíme tou správnou nohou. A když ne ani to, pak alespoň věříme, že bude tento web přínosem pro komunitu lidí, kteří se techniky nebojí. Díky za Vaši přízeň (nyní samozřejmě teprve budoucí). 

Techmanie © 2011 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si web zdarma!Webnode

TOPlist