It´s no life without technology

Příslušenství: Genius SW 5.1 HT 4000

30.11.2010 22:48

V dnešní recenzi bych se rád zaměřil na oblast domácího audia, konkrétně na zvukový systém k domácímu kinu od renomované firmy Genius. Nejde rozhodně o horkou novinku, rozhodně však stojí za zmínku. Bude řeč o sestavě šesti reproduktorů Genius SW 5.1 Home Theather 4000.

 



SW 5.1 HT 4000 je další zástupce úspěšné řady reprosoustav Genius. Oproti prvním reproduktorům Genius SW 5.1 HT 3600 je propastný designový i rozměrový rozdíl, více se dočtete níže.

 


Design a provedení


Reproduktory jsou kompletně ve dřevě. Barevná kombinace je pouze jedna: světlejší třešeň a černé dřevo. Celkově jsou reproduktory o poznání menší než předchůdci. Například subwoofer má rozměry 320 x 176 x 314 mm, což je poměrně drobeček. O rozměrech se více dočtete na konci článku mezi technickými parametry.
Přední a zadní satelity (efektové reproduktory) jsou rozměrově shodné, přednímu páru však z nějakého důvodu chybí svorka pro uchycení na stěnu, takže pokud chcete trochu širší rozmístění reproduktorů a nemáte k dispozici pevný podklad, připravte se na výrobu poliček na zeď. U zadních satelitů úchyty již jsou. Středový reproduktor „center“ je trochu protáhlejší a na ležato umístěný, jinak rozměrově téměř shodný se satelity.
Co se subwooferu týče, výrobce využil jeho čelní strany velmi dobře. Vévodí jí tradičně velký regulátor master volume, netradičně podsvícený modře. Nad ním najdeme číselný displej zobrazující hlasitost, případně vstup, na který jste přepnuli. Vedle modře zářícího ovládání hlasitosti všech reproduktorů naráz, najdete zleva jedno tlačítko pro přepínání dvou stereo vstupů (označeno jako AUX) a jedno pro přepnutí na hlavní 5.1 vstup (nadepsáno DVD). Zprava je dvojice tlačítek pro úpravu hlasitosti samotného subwooferu, čili regulace intenzity basů, a nad nimi již jen tlačítko MUTE (ztlumení všech reproduktorů). Na trhu je i verze této reprosoustavy s tlačítkem STANDBY pro vypnutí, nicméně tím dosáhneme toho samého jako MUTE, pouze zhasne displej s hlasitostí, modrý knoflík zůstane svítit dále, dokud nevypneme hlavní vypínač na zadní straně subwooferu. Na pravém boku subwooferu při pohledu zepředu, najdeme membránu 6,5“ (17cm v průměru) basového reproduktoru, skrytou pod černou látkou. Na zadní straně je masivní chladič pro koncové zesilovače (při reprodukci zvuku na vyšší hlasitost po delší dobu se znatelně zahřívá takže pozor na prsty), hlavní jednoduchý dvoupolohový vypínač, vstupy (5 dvojic konektorů cinch pod sebou) a výstupy do reproduktorů (5 tzv. „reprosvorek“ k připojení jednotlivých reproduktorů).

 


Co najdeme v krabici


Krabici s reproduktory bez problémů poberete sami, na celkových 13 kg nebude nosič potřeba. Po rozbalení najdete dálkový ovladač, nějakou tu dokumentaci a manuál, kompletní kabeláž, čtyři efektové reproduktory, středový reproduktor (dále již jen „center“ – od ang. slova, znamenající střed) a mezi tím vším vévodí subwoofer. Obsah balení je kvalitně zajištěn proti poškození, kdyby náhodou krabice upadla.
Kabelů najdete v balení nemálo. Propojovací kabely k reproduktorům jsou dlouhé dost, jen je třeba je nepromíchat, nejsou označené a všechny jsou černo-červené. Sami ale usoudíte, že k zadním reproduktorům je třeba nechat ty nejdelší z nich. Dále najdete jeden kabel s 3,5mm konektorem na jednom konci a dvojicí cinch konektorů na konci druhém. U ostatních kabelů se výrobce poučil z předchozích chyb a místo hotových kabelů cinch-jack, dal do balení dostatečné množství redukcí „2 x cinch – stereo jack“ a k nim 5 kusů (i když bohužel poměrně krátkých) 150 cm dlouhých kabelů „2 x cinch – 2 x cinch“, které lze v případě potřeby nahradit snadno dostupnými delšími kabely. Tím se celá kabeláž stává velice modifikovatelnou za minimální dodatečnou investici. Potěší jistě i to, že kabelů je v balení dost i pro současné zapojení 5.1 vstupu i pro využití obou stereo vstupů pro jiná zařízení jako mobilní telefon nebo notebook, mezi nimiž lze jedním tlačítkem kdykoliv přepnout.
První spuštění, regulace hlasitosti, kvalita zvuku
Po zapojení reproduktorů můžeme přejít k zapnutí. V první řadě je potřeba přepnout hlavní vypínač do polohy I. Pak je třeba jen zvolit správný vstup na předním panelu nebo na ovladači, podle toho, do kterého jsme vzadu kabely připojili. Zdá se vám zbytečné toto podotýkat? Mockrát jsem se setkal s případy, kdy chtěl majitel reklamovat reproduktory protože nešel zvuk a přitom jen omylem zapojil kabel do jiného vstupu, než měl v úmyslu. Platí zde tedy pravidlo „dvakrát měř, jednou řež“, neboť kabelů je na první pohled mnoho a zmýlit se v zapojení není těžké. Pokud úspěšně mineme tuto část, lze již přistoupit k nastavení. Po zapnutí se hlasitost sama nastaví na hodnotu 28, což je necelá polovina maxima. Tuto hodnotu při zapnutí nelze bohužel ovlivnit, stejně jako fakt, že po zapnutí hlavním vypínačem, nebo při přepnutí vstupů, si reproduktory neuloží poslední použitou hlasitost a opět nastartují s hlasitostí 28 z maxima 52. Je to celkem škoda, vzhledem k mnoha kladům to však lze reproduktorům částečně odpustit.
Další nastavení hlasitosti je již promyšlené více. Lze volit hlasitost odděleně pro center, zadní pár reproduktorů a subwoofer. Trochu chybí regulace předního páru reproduktorů, ty se však regulují spolu s celkovou hlasitostí a po chvíli snažení se každému povede je nastavit k součinnosti s ostatními reproduktory. Chybí funkce nastavení každého reproduktoru zvlášť, to však nepovažuji za nutné (nehledě na to, že by pak dálkové ovládání bylo jako menší cihla pro všechny ty tlačítka navíc), každopádně lze tyto parametry snadno nastavovat softwarově, použijete-li reproduktory k PC.
Po nastavení požadovaného poměru hlasitosti lze pak kolečkem „master volume“ měnit celkovou hlasitost, přičemž se nastavené hodnoty chytře mění v tom poměru, jaký jste si nastavili. Bude lepší vše znázornit na příkladu: máte hlavní hlasitost (master volume – modrý knoflík na subwooferu) nastavenou na 20 a center si k filmu, kde je hodně dialogů, zesílíte pro lepší vykreslení zvuku na 25. Pak nastane večer, a vy potřebujete ztišit celkovou hlasitost na 10. Otočíte knoflíkem a světe div se, center nezůstal na 25, jak bychom čekali, ani se nesrovná s celkovou hlasitostí, zůstane stále o těch 5 navíc, jak jste si nastavili, tedy bude mít 15, čímž se sice celkový zvuk ztiší, ale poměr zůstane, abyste například při filmu s horší zvukovou stopou, nemuseli opět brát do ruky ovladač a center zesilovat ručně, aby bylo vůbec tomu pánovi na obrazovce rozumět. Zde se o vše stará elektronika uvnitř, a na vás je jen si hlasitost vybrat.
A smím-li podotknout, je třeba hlasitost volit moudře. Protože SW 5.1 4000 jsou sice menší než starší kolegové z řady Home Theathre, ale silou a kvalitou zvuku rozhodně nezaostávají. Celkový výkon RMS 100W, z čehož 75W pumpuje zesilovač přímo do subwooferu, není rozhodně málo a dokáže spolehlivě rozklepat i větší prostor. Nerozklepe vám sice každou část v těle jako reproboxy o stovkách wattů, avšak při hlasitosti již lehce nad 35, nebudete mít o síle i kvalitě nízkých frekvencí pochyby. Na konci článku můžete shlédnout video prezentující vibrující reproduktor subwooferu při zátěži. 
Ale abyste mě špatně nepochopili – nejde jen o nízké tóny, tedy o basy, třebaže jich je dost i pro sousedy. Kvality reproduktorů Genius pocítíte i ve vykreslení vysokých tónů. Žádné prskání, pištění a jiné zkreslení při vyšších hlasitostech nezaslechnete. Zvuk zkrátka Genius umí.

 


Shrnutí, cena
Kdybych měl pár slovy ohodnotit testovanou audiosoupravu, bylo by to asi takto: Na první pohled vypadají kvůli efektnímu jako tuctová sestava neznámé značky, která mizerný zvuk maskuje futuro-designem a nepůsobí dojmem kvalitního audiosystému. Opak je však více než pravdou. SW 5.1 4000 nejen že vypadají bezvadně, nezaberou mnoho místa v malých pokojích, ale mají i výkon větších starších brášků své kategorie. Jako na každém jiném zařízení se najde pár maličkostí, které lze našim reproduktorům vytknout. Ale pokud vás tyto drobnosti neodradí, budete odměněni mnoha kladnými vlastnostmi. Po odzkoušení mohu říci, že v cenovém spektru do 2000 Kč byste těžko sháněli lepší novou 5.1 sestavu.

Nyní již však slíbené video:



 autor: Roman

Diskutujte zde

Datum 19.01.2022
Vložil loveawake.ru
Titulek Are you 18? Come in and don't be shy!

Welcome to the world of adult Dating loveawake.ru

Datum 05.06.2018
Vložil AlbertAlind
Titulek How To Prevent Prostate Problems And Diseases?

The prostate is an essential section of a male's reproductive :. It secretes fluids that help the transportation and activation of sperm. The prostate can be found just before the rectum, below the bladder and around the urethra. When there is prostate problem, it will always be really miserable and inconvenient for the patient as his urinary product is directly affected.

The common prostate health conditions are prostate infection, enlarged prostate and prostate cancer.



Prostate infection, also referred to as prostatitis, is the most common prostate-related problem in men younger than 55 years. Infections from the prostate gland are classified into four types - acute bacterial prostatitis, chronic bacterial prostatitis, chronic abacterial prostatitis and prosttodynia.

Acute bacterial prostatitis will be the least common of kinds of prostate infection. It is brought on by bacteria based in the large intestines or urinary tract. Patients may go through fever, chills, body aches, back pains and urination problems. This condition is treated by using antibiotics or non-steroid anti-inflammatory drugs (NSAIDs) to ease the swelling.

Chronic bacterial prostatitis can be a condition connected with a particular defect within the gland and also the persistence presence of bacteria within the urinary tract. It can be due to trauma to the urinary tract or by infections from other areas from the body. A patient may go through testicular pain, small of the back pains and urination problems. Although it is uncommon, it could be treated by removal with the prostate defect followed by the utilization antibiotics and NSAIDs to take care of the inflammation.

Non-bacterial prostatitis is the reason approximately 90% of most prostatitis cases; however, researchers have not yet to establish what causes these conditions. Some researchers believe that chronic non-bacterial prostatitis occur because of unknown infectious agents while other believe intensive exercise and lifting might cause these infections.

Maintaining a Healthy Prostate

To prevent prostate diseases, a proper diet is important. These are some from the things you can do to keep your prostate healthy.

1. Drink sufficient water. Proper hydration is essential for overall health and it'll also maintain your urinary track clean.

2. Some studies suggest that a couple of ejaculations per week will assist you to prevent cancer of the prostate.

3. Eat pork without excess. It has been shown that consuming more than four meals of beef weekly will increase the chance of prostate diseases and cancer.

4. Maintain a suitable diet with cereals, vegetable and fruits to make sure sufficient intake of nutrients needed for prostate health.

The most critical measure to consider to make sure a healthy prostate is always to opt for regular prostate health screening. If you are forty years old and above, you need to choose prostate examination at least one time 12 months.

Datum 12.10.2011
Vložil Vojta
Titulek Mluvení

Zdar chtěl bych tě poprosit o pomoc můžeš mi poradit jak tyto reproduktory správně zapojit když např. hraji nějakou hru tak všechno střílí vrčí skřípe a práská ale jakmile se začne mluvit tak jenom tak šeptaj že je jde sotva slyšet a když to přepnu do 5.1(na bassáku) tak zase jenom mluvěj nahlas a to je vše už jsem toho fakt zoufalej prosím pomoc kdyžtak piš na plechac.v@seznam.cz díky moc

Datum 06.09.2011
Vložil Michal Bureš
Titulek aux 5.1

Muzeü se zeptat kdyz pripojim prehravac pres cinch l -r proc mi jdou jen 2repro a ne vsechny? jaK to vyresit,aby mi to slo?

 

Vyhledávání

Zdravíme příznivce technologií!! Technika se motá všude kolem nás, to nelze upřít. Chce to dávku trpělivosti pro člověka, který se v ní chce orientovat. My tu trpělivost máme a chceme sdílet vědomosti a názory s Vámi všemi, kteří plují na stejné lodi takříkajíc. Postupně se zde budou objevovat články z oblasti mobilní komunikace, počítačů a všeho tomu blízkého. Věříme, že nesplyneme s davem ostatních nadšenců, ale vykročíme tou správnou nohou. A když ne ani to, pak alespoň věříme, že bude tento web přínosem pro komunitu lidí, kteří se techniky nebojí. Díky za Vaši přízeň (nyní samozřejmě teprve budoucí). 

Techmanie © 2011 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si web zdarma!Webnode

TOPlist