It´s no life without technology

Recenze + video: Nokia E75 - Vysouvák s plnohodnotnou klávesnicí

30.11.2010 22:50

    V této recenzi stručně a výstižně shrnu mobilní telefon Nokia E75. Dále přidávám ukázkové video.

  Zde je video popisující telefon Nokia E75

 

A niní recenze:

    Je to už několik týdnů, co jsem si pořídil telefonek E75.Jsem velkým Nokia(Symbian) maniak a už jsem měl od nokie mnoho kousků (N-gage,N70,N73,N95,N958GB,N82,E66...). Mám tedy s čím srovnávat a musím uznat, že už po rozbalení na mě E75 udělala velký dojem. Musím uznat, že konstrukce telefonu je velice precizně zpracována, telefonu nikde nic nevrže ani značně nevyčnívá. Už kolikrát jsem četl kritiku k výsuvné konstrukci telefonu. Třeba jen to,že se neotvírá jako E90. Je to už trochu individuální problém a dá se bezproblému zvyknout na to, že máte displej ve stejné rovině jako klávesnici a ničemu to zásadně nevadí. Dále o vůly výsuvné konstrukce: Mnoho lidí se o ní dohaduje... vůle u nového telefonu je, ale je opravdu minimální a telefon sám o sobě velice dobře drží. Není se čeho bát. Někteří píšou že se časem vůle zhorší - na to musím apelovat že je to pravda,ale jen v případě, pokud se k telefonu neumíte chovat. Při běžném používání se nemáte čeho bát.



    Dále bych se rád zastavil nad fotoaparátem. Jelikož jsem zkoušel nějaké 5Mpx z N-series, mohu ho řádně porovnat.U E75 se jedná o 3,2Mpx a je to normální čip. Fotky by se daly srovna s N73 či N95 8GB...na normální N95 nebo N82 určitě nemá - i tak pokud chcete vyfotit pěknou fotografii ve dne, není to žádný problém. Fotí ale určitě lépe než E66. Oproti ní jsou fotky opravdu nádherné,s minimálním šumem a kompresí. E66 dělala většinou rozmázlé fotky , tady se toho nemusíte obávat. Pokud budeme ale fotit v noci - makro není problém, přisvětlovací dioda ráda pomůže... čekejte ale větší namodralý šum v rozích fotky. Celkově je fotoaparát na dobré střední cestě a musím uznat, že mi bohatě u tohoto typu postačuje.



    Co dále? Třeba výborná QWERTZ klávesnice. Klávesy nejsou sice vystouplé ale to vůbec ničemu nevadí - rychle si zvyknete a za 3 dny nebudete vědět, jak jste bez této špičkově brovedené klávesnice mohly být. Tlačítka jsou celkově dobře i inteligentně rozloženy. Podsvícení je samozřejmě plnohodnotné. QWERTZ klávesnice je velikým plusem tohoto telefonku a opravdu se povedla.

    Multimedia - Zvuk z repráčku je sice jen mono, ale za to překvapí sílou a také jsou slišet i dobré basy. Oproti E66 si myslím, že hraje mnohem lépe a to nemá stereo repráky. Dále určitě potěší 3,5 jack na sluchátka. Bohužel s TV kabelem si neporadí, to mě docela zamrzelo. Přece jen se ale jedná o manažerský mobil. Dále nezapomenu třeba na GPS modul - je rychlý a svižný,signál chytá mnohem rychleji a lépe, nežli jeho předchůdci. Nepočítejte ale s OVI MAPS zdarma - i když je telefon novější než E66 (ta je zdarma má), tady se Nokia zasekla a na celkem nový telefon nezpříztupnila své mapy zdarma. Myslím že je to velké mínus a v tomto případě ani nechápu logiku Nokie - proč dělá podporu pro starší E66, když E75 je novějším ? :) Můžeme ale využít placené navigace za cca 200Kč na rok... rozumná cena.

    Email, kalendář - Jsou na super úrovni. V kalendáři si můžete zaznamenat cokoliv kdykoliv a email - synchronizase v novějším fw. je vyřešena a nezbívá mi jen dodat, že email klient je prostě úžasně rychlý a přehledný.

    Firmware - Trocha trápení i překvapení. FP2 se opravdu činí a je graficky velice pěkně provedený. Je svižný, rychlá instalace souborů nebo kompatibilita webového prohlížeče, který sám o sobě je na velice dobré úrovni. Ale teď k nedostatkům: Po aktualizaci na poslední firmware se mi stalo, že bylo odstraněno nastavení ztišení zvuku vyzvánění při poklepání na telefon nebo otočením. Myslím že to není fér od Nokie vydat takovýto firmware, který Vám odebere takové funkce - doufám že se to do budoucna změní. Dále je možno nastavit grafické efekty motivů (ruzné přechody v menu). Je to pěkné,trochu to zdržuje ale to by tak nevadilo. Vadí jen to že se telefon někde občas sekne pokud máte nastaveny tyto efekty. Třeba při příchozím hovoru. Je to možná náhodné i tak doporučuju je vypnout,nic tím neztratíte ba naopak se budete v telefonu pohybovat rychleji.

    Wifi - Zásadně rychlá. Mnohem lépe chytne signál než N95. Zásadně rychle přijímá a odesílá data a rozumí si perfektně s vestavěným prohlížečem. Brouzdání po netu nebylo nikdy u Nokie snažší.

    Baterie - Vydrží dva dny bez problému, záleží samozřejmě jak jste náročný uživatel. Líbí se mi, že ve výběru profilů je možno vybrat i profil - úspora energie. Ten snižuje podsvícení displeje a frekvenci mezi podsvětlením.

 

    Verdikt

Celkově bych telefonek shrnul za velice povedený. Jsem spokojen. Naposledy jsem měl E66y ta byla kvalitně provedena a tak je tomu i u perfektní E75. Pokud vám nevadí menší rozlišení hlavního fotoaparátu nebo absence Ovi Maps zdarma - určitě doporučuji, budete maximálně spokojení.

 

    Přednosti

Rychlost FP2,Kvalitní zpracování,výsuvná konstrukce,Multimedia,reprák,výdrž,cena,kalendář,email,Wifi,GPS

    Nedostatky

TV výstup,placené OVI mapy

    Cena při koupi

okolo 3700 Kč (nový 6000 Kč)

 

autor: Ondra

Diskutujte zde

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.
 

Vyhledávání

Zdravíme příznivce technologií!! Technika se motá všude kolem nás, to nelze upřít. Chce to dávku trpělivosti pro člověka, který se v ní chce orientovat. My tu trpělivost máme a chceme sdílet vědomosti a názory s Vámi všemi, kteří plují na stejné lodi takříkajíc. Postupně se zde budou objevovat články z oblasti mobilní komunikace, počítačů a všeho tomu blízkého. Věříme, že nesplyneme s davem ostatních nadšenců, ale vykročíme tou správnou nohou. A když ne ani to, pak alespoň věříme, že bude tento web přínosem pro komunitu lidí, kteří se techniky nebojí. Díky za Vaši přízeň (nyní samozřejmě teprve budoucí). 

Techmanie © 2011 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webu zdarma s WebnodeWebnode

TOPlist