It´s no life without technology

Tip: Podvodníci jsou všude a pořád!

01.12.2010 12:36

Proč a jak si dávat pozor na internetové podvodníky v inzerátech a obchůdkách, aneb nenechte se napálit!

    Tady se Vám pokusím přiblížit a poukázat na problémy spjaté s nakupováním na internetu nebo ať už v jakémkoliv inzerátu či nabídce. Čerpat budu převážně z vlastních zkušeností a dobrých ověřených rad.

    Pokud budete nakupovat na inzerci, vždy si pamatujte že každá velmi nízká nebo už podprůměrná cena je podezřelá a z 80% se jedná o podvod, z 10% se jedná o nějakou kopii či poničené zboží a v těch zbývajících 10% se jedná o štěstí a vše proběhne bez problému. Také pamatujte že podvodníci se řídí zákonem – do 5000Kč se jedná pouze o přestupek  a nad cenu od 5000kč a víš se jedná o trestně stíhaný čin.Například pokud Vám někdo prodá mobil za 4500Kč – poté vám přijde jen zabalený kámen,vše poté nahlásíte na Policii a pokud ,zdůrazňuji to pokud ,se tím páni z policie budou zabývat ,tak podvodníkovi hrozí maximální sankce do  10 000Kč – samozřejmě většinou je to pro ně cena nižší a může se i stát že zaplatí pokutu 3000Kč a ještě na tom zloděj všem vydělá.

    Co ale dělat pokud se mi něco takového stane ? Odpovím  jednoduše – reagovat co nejrychleji. Také je dobré pokud máte nejistotu otevírat zásilku na poště s pracovníkem pošty a ujistit se,jestli zásilka obsahuje to ,co má (na některých poštách to jde , ale na některých ne)To znamená pokud převezmete dobírku za 3500Kč a obsah neodpovídá tomu, co jste očekávali (rozbalujte opatrně aby jste mohli zásilku uvést do původního stavu – může se to hodit), hned volejte 158 a vše tam nahlaste(adresu ze které to přišlo,email na podvodníka,telefon prostě vše) – ale pozor pokud se jedna o balíček z ciziny (nebo ze Slovenska) postupuje se stejně, ale podvodníka budete muset jet osobně nahlásit na ambasádu daného státu odkud máte zásilku ,nebo přímo na policii do toho daného státu, což může být problém. Ale už to je prostě podle zákona takto zařízené.Pokud jste vše nahlásili policii hned si sežeňte číslo na Vaší pobočku pošty(pokud máte balík od PPL nebo Českých drah tak tam nevím) ,ve které byl balíček naposled – zavolejte tam a vysvětlete v klidu celou svojí situaci a hlavně zmiňte to že  o celé situaci ví policie (můžete uvést že je sepsán protokol ).Z vlastního případu vím že to situaci ulehčí a hlavně – Česká Pošta mi v tomto případě nabídla ,abych zásilku uvedl do původního stavu a zavezl na pobočku.Udělal jsem to tak a pán na poště byl velmi vlídný ,vrátil mi peníze a balíček poslal zpět jako bych ho ani nepřevzal  - pak už jsem jen zavolal znovu na policii a tam nahlásil že zásilka byla stornována a s poštou se dalo domluvit (ve většině případů to takto lze provést ale pokud ne ,tak je pak nutné podat trestné oznámení a řídit se pokyny policie).

 

Takže tedy k základní obraně, když víte o podvodu:

 

·               *Rozbalujte opatrně aby jste mohli zásilku uvést do původního stavu – může se to hodit.

·               *Hned volejte 158 a vše tam nahlaste.

·               *Potom sežeňte telefoní číslo Vaší poštovní pobočky. Zavolejte tam a vysvětlete v klidu celou svojí situaci – zmiňte se také o polici(že o tom vědí a že vše bylo řádně nahlášeno).

· 

A jaká je prevence?

1)Uživatele si nejdříve ověřte tady: www.nepoctivci.cz

2)Dále se snažte nakupovat na chráněných serverech – velice doporučuji   www.aukro.cz

3)Pokud se nejedná o chráněný server a nabídka je výhodná – preferujte osobní převzetí.

4)Pokud ale musíte obchodovat přes poštu nechte si poslat informace o:

 

·         *Adrese ze které balíček přijde,případně kolik bude vážit (pokud něco nesedí tak nepřijímat)

·         *Vyměňte si obrázky oskenovaných občanek (můžete překrýt  foto) jen udělejte to ,co považujete v tomto případě za správné.

·         *Nebojte se telefonního kontaktu a spíše než pište prodejci prostě zavolejte a zeptejte se ho na veškeré informace

·         *Zeptejte se prodejce jestli nemůže zboží vystavit na chráněném serveru třeba na aukru.

 

Nikdy nepřijímejte zásilky které jsou potrhané,váha neodpovídá nebo je jinak poškozená !!

Užitečná stránka:  https://www.spotrebitele.info

Doufám že tento článek trochu pomohl při nakupování a že vaše obchody budou probíhat v pořádku.

 

autor: Ondra

Diskutujte zde

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.
 

Vyhledávání

Zdravíme příznivce technologií!! Technika se motá všude kolem nás, to nelze upřít. Chce to dávku trpělivosti pro člověka, který se v ní chce orientovat. My tu trpělivost máme a chceme sdílet vědomosti a názory s Vámi všemi, kteří plují na stejné lodi takříkajíc. Postupně se zde budou objevovat články z oblasti mobilní komunikace, počítačů a všeho tomu blízkého. Věříme, že nesplyneme s davem ostatních nadšenců, ale vykročíme tou správnou nohou. A když ne ani to, pak alespoň věříme, že bude tento web přínosem pro komunitu lidí, kteří se techniky nebojí. Díky za Vaši přízeň (nyní samozřejmě teprve budoucí). 

Techmanie © 2011 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode

TOPlist