It´s no life without technology

Windows historie: aneb zpátky do minulosti (část 1.)

30.01.2011 13:29
 
Windows 7 jsou zatím poslední verzí známých “oken“, od společnosti Microsoft. Vzpomenete si ale, jací byli předchůdci a čím to všechno začalo? V tomto článku zavítáme zpět do minulosti a uvidíme rozvoj tohoto oblíbeného operačního systému.

 

 

 

20. Listopad 1985 – Windows 1.01

Pokud chceme nalézt první verzi Windows, musíme se vrátit ke konci roku 1985. Není to ale Windows sám o sobě, protože se jednalo o jakousi grafickou a uživatelsky příjemnější nástavbu dosavadního operačního systému MS-DOS. Řekněme, že se spíše jednalo o program, který se spouštěl v 16 - bitovém systému MS-DOS. Tento první Windows přinášel příjemnou grafickou nástavbu a snadnější ovládání systému MS-DOS (odpadla nutnost zadávání příkazů do příkazového řádku a pamatovat si je). Dále disponoval grafickými knihovnami, takže měl lepší zobrazení graficky. Také bych zmínil, že u těchto Windows vznikl textový editor Word.

 

Další verze jedničky:

Leden 1986 - Windows 1.02

Srpen 1986  - Windows 1.03

Duben 1987 - Windows 1.04

 

 

 

Listopad 1987 – Windows 2.03

Druhý Windows se od toho prvního nějak zvlášť nelišil. Jednalo spíše o přímé pokračování jedničky. Sami si můžete z obrázků všimnout, že se jednalo jen o menší inovativní změny v grafickém uživatelském rozhraní.

 

Další verze dvojky:

Květen 1988 - Windows 2.1

Březen 1989 - Windows 2.11

 

 

 

Květen 1990 - Windows 3.0

Konečně menší převrat pro firmu Microsoft. Tato verze Windows přinesla společnosti nemalý komerční úspěch. Třetí verze již obsahovali částečně podporu 32 bitových ovladačů. Sami celkově můžete posoudit podle obrázků i posun uživatelského rozhraní k lepšímu a efektnějšímu. Byly vytvořeny i další verze s menšími opravami, ale zaměříme se na přímé pokračování systému.

 

 

 

Prosinec 1993 - Windows 3.11 a Duben 1992 - Windows 3.1

Mezi těmito Windows moc rozdílů nenajdeme. Šlo především o nové ovladače a větší podporu softwaru. Bylo možno doinstalovat rozšíření Win32s a systém přistupoval k hardwaru samostatně (nezávisle) bez využití služeb DOSu.

Ještě bych se pozastavil u verze Windows 3.11 for Workgroups, určen pro střední Evropu, což je první Windows, který byl plně v češtině a prodával se naplno i u nás.

 

 

 

Červen 1993 – Windows NT 3.1 (new technology) a Windows NT 3.5x (září 1994)

Vzniknul ještě před vydáním obyčejné verze 3.11 a byl určen především firmám. Používal svoje vlastní, samostatné jádro operačního systému. Systém měl ale vyšší nároky na hardware, a pokud se na něm spouštěla špatně napsaná aplikace, hrozilo jeho poškození. Jinak uživatelské rozhraní se od klasických Windows 3.11 moc nelišilo – jednalo se spíše o zrychlení všech procesů a odezvy.

 

 

 

 

První část bych uzavřel, aby toho na jedné stránce nebylo mnoho. V druhé části se podíváme nad rok 1995, který už bude většině uživatelů určitě známější – přesněji na Windows 95, 98, 2000, ME a samozřejmě další verze, protože jich určitě málo není.

 

Zdroj obrázků: www.google.com                                                            

autor: Ondra

 

Vyhledávání

Zdravíme příznivce technologií!! Technika se motá všude kolem nás, to nelze upřít. Chce to dávku trpělivosti pro člověka, který se v ní chce orientovat. My tu trpělivost máme a chceme sdílet vědomosti a názory s Vámi všemi, kteří plují na stejné lodi takříkajíc. Postupně se zde budou objevovat články z oblasti mobilní komunikace, počítačů a všeho tomu blízkého. Věříme, že nesplyneme s davem ostatních nadšenců, ale vykročíme tou správnou nohou. A když ne ani to, pak alespoň věříme, že bude tento web přínosem pro komunitu lidí, kteří se techniky nebojí. Díky za Vaši přízeň (nyní samozřejmě teprve budoucí). 

Techmanie © 2011 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si web zdarma!Webnode

TOPlist