It´s no life without technology

Megarecenze: Operační systém Symbian

24.01.2011 17:31

 

OS Symbian (1. část)

Co to vlastně Symbian je?

Obecně vzato je Symbian operační systém. Pro Vaši představu je to pro mobilní telefon něco, jako je pro počítač Windows nebo Linux. Je to tedy velmi složité programové prostředí, ve kterém vy sami pracujete a které vám umožní využívat všechny možnosti mobilního telefonu. Vývoj operačního systému je velice náročný a to mnohem více než vývoj programu, který v něm chceme spustit. Ani Symbian nebyl výjimkou.

 

Jak to vlastně všechno začalo..

Symbian nebyl Symbianem odjakživa. Jeho  předchůdcem byl operační systém EPOC, který byl vytvořen pro kapesní počítače firmy Psion. Zlom ale nastal v roce 1998, kdy se se zmíněnou firmou Psion spojili další giganti mobilních technologií: Nokia, Ericsson a Motorola, aby dále vyvíjeli operační systém pod jménem Symbian, přičemž později se přidala společnost iMatsushita, díky níž Symbian uchvátil 85% celosvětové produkce smartphonů. Postupem času skupovala firma Nokia akcie Symbianu, tak získala v roce 2008 absolutní rozhodující většinu, nyní vlastní přes 99,9% akcií Symbianu.

První telefon s OS Symbian, jak ho můžeme pamatovat, byla Nokia 9210 Communicator, představená v červnu 2001, přičemž do konce roku se prodalo přes 500.000 kusů a za celý rok následující, dalších 2.100.000 kusů. Telefon běžel na verzi S60 1.generace ve verzi 6.0. Velkou novinkou oproti předchozím startovacím verzím byla podpora bezdrátového přenosu Bluetooth.

 

Jak se Symbian vyvíjel..

Operační systém Symbian prošel do dnešní doby mnoha verzemi, od rané verze vycházející z EPOCu až po dnešní pokročilé verze pro telefony s dotykovými displeji. Zde je stručný nástin toho, jak to všechno bylo:

1998    24.června vznikla společnost Symbian Ltd.

1999    byl vydán OS EPOC verze 5 využívaný zařízeními jako Psion Revo, Psion Netbook, GeoFox One, ericsson MC218 a dalšími. Tato verze systému byla také nazývána jako Symbian OS5, název se však příliš neuchytil.

2000    vydala společnost systém ve verzi ER5u (EPOC release 5-Unicode), na němž běžel mobilní telefon Ericsson R380. Operační systém nebyl doposud opstaven na otevřené platformě, nebylo tedy možno instalovat další aplikace.

2001    vzniknul OS Symbian 6.0 a 6.1, spolu s vydaným smartphonem Nokia 9210 (informace výše). Byla vyvíjena odlišná uživatelská rozhraní pro zařízení ovládaná klávesnicí a pro zařízení s dotykovou obrazovkou – prostředí Quartz a Crystal. Tato verze systému se později stala základem pro OS UIQ vyvíjený Ericssonem. Vzniklo i rozhraní označované Nokia Series60, které posloužilo jako základ pro první smartphone s klávesnicí.

2003    Jednalo se o verzi OS Symbian 7.0 a 7.0s, která byla použita jako uživatelské rozhraní v telefonech UIQ (Sony Ericsson P800, P910, P1i, Motorola A925,..), Series 80 (Nokia 9300, 9500), Series 90 (Nokia 7710), Series 60 (Nokia 3230, 6600, 7310). Nově byl podporován rychlejší přenos dat EDGE. Podpora Javy byla změněna z Java na verzi Java ME Standard. Symbian OS 7.0s byla speciální verze OS 7.0, na které bylo možno bez potíží instalovat aplikace ze starší verze Symbian OS 6.x a částečně byla také zajištěna kompatibilita s Nokia Communicatorem 9500 a jeho předchůdcem Nokia Communicator 9210. V roce 2004, Psion prodal svůj podíl ve společnosti Symbian. V témže roce se objevil první virus pro telefony se Symbian OS Cabir. Na jiné telefony se šířil automaticky pomocí rozhraní Bluetooth.

2004    vydán Symbian OS 8.0. Výhodou byl výběr mezi dvěma jádry systému (EKA1 a EKA2), která se navenek chovala naprosto stejně, výrobci však volili mezi lepší kompatibilitou se staršími verzemi Symbianu (EKA1) a rychlou odezvou systému spolu s multitaskingem (EKA2). V OS8 byla jako novinka podpora 3G sítí, CDMA, příjmu DVB-H a vektorové grafiky OpenGL ES.

2005    spatřil světlo světa OS Symbian ve verzi 9.1, který nabídl podporu lepšího zapezpečení, nového grafického rozhraní pro displeje s větším rozlišením, podporou rychlejšího Bluetooth 2.0 (dříve 1.2). Tuto verzi Symbianu využívá Nokia platforma S60 3.edice.

2006    vydán Symbian OS 9.3 s podstatně zlepšenou správou operační paměti, podporou připojení přes bezdrátovou síť Wi-Fi 802.11b/g a rychlé datové přenosy HSPDA.

2007    přišel na svět Symbian OS 9.4 s podporou integrovaného přijímače digitálního vysílání, globálního pozičního systému (GPS), podporou přepínání mezi sítěmi mobilních operátorů, s menšími nároky na hardware (nebylo třeba tolik RAM a tak rychlý procesor navzdory pokročilému grafickému zpracování) a hlavně s podporou dotykových displejů. Mezi zástupce patří např. Nokia 5800, Nokia N97, N98, 5530 XpressMusic.

2010    v únoru byla na World Mobile Congress 2010 v Barceloně představena nová verze Symbianu označovaná jako Symbian 3, případně Symbian^3. Je navržena výhradně pro zařízení s dotykovým ovládáním a největších změn doznala především v grafickém prostředí, práci s multimédii a ve výkonu, potažmo svižnosti celého systému. O této verzi Symbianu se více dozvíte více v samostatné recenzi.

 

V čem jsou výhody a nevýhody telefonů se Symbianem?

 Jak již bylo řečeno, Symbian je otevřený operační systém. Než se sáhodlouze rozepisovat, raději uvedu výhody a nevýhody v několika bodech:

Výhody OS Symbian

 

1. Instaluji, instaluješ, instalujeme – drtivá většina novějších mobilních telefonů dokáže přehrávat třeba hudbu ve formátu MP3, video v 3GP nebo MPEG4. Více formátů, než ty které zná z výroby, však běžný telefon nenaučíte. Smartphone se Symbianem je v tomhle ohledu podobný jako počítač – pokud nějaký soubor neumí otevřít žádným z programů, který v sobě má, můžeme nainstalovat nějaký, který to dokáže. Snadno tak lze naučit telefon otevírat soubory mnoha formátů jako avi, wma, wmv, doc, xls, rar, zip a mnoho dalších. Nelíbí se vám základní přehrávač hudby nebo se vám zdá nepřehledný? Nainstalujte jiný – s volitelnými skiny, vizualizacemi a lepším správcem skladeb. Zdá se vám galerie k prohlížení obrázků pomalá a chybí vám možnost obrázky upravovat? Existuje hodně prohlížečů, které to umí, stačí jen nainstalovat. Můžete samozřejmě namítnout, že lze najít i programy v Javě. Bohužel však zdaleka ne tak kvalitní a s poměrně malou možností využití souborů a funkcí telefonu, i když nepopírám že mnohdy plně dostačují.


2. Přetvořiti telefon k obrazu svému –
chytré telefony mají na této trati veliký náskok před svými kolegy, běžnými mobily. Jako první velkou výhodu uvedu velké možnosti motivů telefonu. Obyčejně motivy dokáží změnit pouze tapetu pohotovostního displeje, barvu písma, v lepším případě některé ikony v menu. Změna motivu u Symbianu však znamená změnu mnoha prvků od zmíněné tapety přes pozadí v menu, ikony menu včetně podmenu, styl analogových i digitálních hodin, a v neposlední řadě až po ukazatele baterie a signálu. Možnost upravitelnosti prostředí a množství volitelných efektů, určuje použitý balíček funkcí, tzv, Feature Pack. Telefony s novějším FP dokáží přenastavit i zvuková oznámení jednotlivých událostí telefonu a změnit písmo používané telefonem.


3. Přehlednost již není přepych – toto je velice žádané kritérium při výběru telefonu. Připadá vám někdy uspořádání ikon v menu zmatené a těžko si na něj zvykáte? Chtěli byste mít například aplikace pro GPS navigaci a Geocaching pod jednou složkou? U Symbianu odzvonilo složkám Aplikace a Hry, veškeré programy a hry, které nainstalujete, se objevují v jedné složce Instalace. Tam však nutně zůstat nemusí. Programy můžete mezi složkami přesouvat, vytvářet si složky nové, přejmenovávat staré, dokonce si i měnit pozici programu v mřížce menu. Při použití určitého patche lze dokonce programy přejmenovat a vytvářet podsložky v jiných složkách. Ani vzhled pohotovostního režimu nemusí být konečný. U Symbianových telefonů novějších verzí existuje funkce „Aktivní pohotovostní režim“, po jejímž zapnutí se vám na displeji pod hodinami a ukazateli baterie a sitě, objeví řádek šesti ikon nejpoužívanějších programů, které si sami nastavíte a na které pak kliknutím jednoduše přejdete. Dále se objeví řádek pro rychlé hledání obsahu telefonu podle napsaného slova, přičemž se prohledávají zprávy, kontakty i s detaily, soubory v telefonu i na paměťové kartě a další. Níže najdete řádek se zobrazením záznamů v kalendáři pro aktuální den, řádek pro rychlé hledání a připojení k WiFi sítím (pokud tuto funkci telefon má) a nakonec řádek pro rychlé sdílení souborů na webu. V případě spuštění hudebního přehrávače se objeví další řádek ukazující název a čas hrané skladby, s možností rychlého přechodu do přehrávače.

 

Poslední výhoda kterou zde uvedu je takzvaný Multitasking, jinými slovy je to funkce spuštení více aplikací souběžně a jednoduchého přepínání mezi nimi. Je to velká výhoda a mnohdy nedocenitelná. Mnoho telefonů nedokáže dělat více úkonů najednou. Častým problémem je současné odesílání souborů přes Bluetooth a ovládání přehrávače nebo jiných programů. Někteří výrobci běžných telefonů na to u některých modelů mysleli, je to však málo rozšířená a přitom potřebná funkce. U Symbianu je to funkce běžná a přepínání se provádí zpravidla dlouhým podržením tlačítka pro vstup do menu telefonu, následně se objeví seznam běžících aplikací, mezi nimiž můžete libovolně přepínat.


4. Pracujeme tvrdě, bavíme se tvrdě – v Symbianu nenajdou zalíbení jen ti, kteří chtějí telefon především pro práci. Mezi nepřeberným množstvím programů se najde i mnoho, mnoho výborných her, zmíním se tedy jen o těch nejlepších. Mezi onu špičku patří hry platformy N-Gage (u nových telefonů již N-Gage 2), kde je grafické zpracování a celková hratelnost na úplně jiné úrovni než hry v jazyce Java2Micro Edition, zkráceně J2ME. U N-Gage narazíte na opravdové 3D efekty a kvalitně zpracované zvuky. Zde můžete shlédnout video upoutávku na špičkovou akční hru „One“ od Digital Legends.

 

 

 

Tím končí první část článku o operačním systému Symbian. V další části se dočtete o nevýhodách Symbianu a o dalších klíčových vlastnostech a zajímavých aplikacích.

 

 

Vyhledávání

Zdravíme příznivce technologií!! Technika se motá všude kolem nás, to nelze upřít. Chce to dávku trpělivosti pro člověka, který se v ní chce orientovat. My tu trpělivost máme a chceme sdílet vědomosti a názory s Vámi všemi, kteří plují na stejné lodi takříkajíc. Postupně se zde budou objevovat články z oblasti mobilní komunikace, počítačů a všeho tomu blízkého. Věříme, že nesplyneme s davem ostatních nadšenců, ale vykročíme tou správnou nohou. A když ne ani to, pak alespoň věříme, že bude tento web přínosem pro komunitu lidí, kteří se techniky nebojí. Díky za Vaši přízeň (nyní samozřejmě teprve budoucí). 

Techmanie © 2011 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode

TOPlist