It´s no life without technology

Příslušenství: USB Fan – Levné chlazení pod notebook

08.01.2011 17:53
Tento článek neberte jako recenzi, spíše představení této chladící podložky. Lze jí velice levně sehnat na aukčním portálu Aukro a samozřejmě i u drobných prodejců. Pokud přemýšlíte nad původem – samozřejmě se jedná o čínský výrobek. USB Fan vyrábí spoustu příslušenství pro počítače, ale i tak je značkou spíše neznámou. V tomto článku se zaměřím na jeden typ podložky, od této firmy. Samozřejmě těch typů (od tohoto výrobce) lze sehnat více. Výrobce je ale nerozděluje podle názvu, typu nebo podobně. Musíme se orientovat podle fotografie.

 

 

Když se na podložku podíváte, určitě vás zaujme modré posvícení. Je opravdu pěkné a k podložce se hodí. U každého větráčku nalezneme dvě diody. To už se může projevit na spotřebě notebooku, pokud ho například používáme na baterii. V případě napájení ze sítě to nehraje žádnou roli. Spotřeba je okolo 1,5W.

 

 

Tento typ podložky se prodává normálně se třemi větráčky. Můžeme nalézt verzi, kde jsou pouze dva. V tom, jestli tam jsou dva nebo tři větráčky, nehraje žádnou roli velikost podložky. Ta je stále stejná. To samé je to s hlučností. Takže pokud váháte – určitě doporučuji koupit podložku, kde jsou ventilátorky tři.

 

 

Vrátím se k hlučnosti. Výrobce uvádí 23dB (u obou verzí). Nemohu to přesně změřit, ale když jsem je pořizoval, bál jsem se víc. Po vyzkoušení mohu tvrdit, že celkově je podložka velmi tichá. S hlukem se setkáte jen při startu, než se větráčky zahřejí na svojí provozní teplotu. Větráčky jsou samozřejmě zapojeny paralelně a každý využívá napětí 5V. Životnost udávaná není, ale zatím rok používání bezproblémoví.

 

 

Teď se dostáváme k samé podstatě chlazení. Deska je vyrobená z plexiskla, takže ta tu podstatně teplo neodvádí. Hlavní podstatou je vzduch, který proudí z větráčku ze spod, nahoru. Vzduch proudí na spodní část notebooku. Tady je nutné si uvědomit, jaká část se zrovna na tom vašem notebooku nejvíce zahřívá, protože větráčky mají největší účinnost ve svém nejbližším okolí.

Chladící podložka, či deska, není určená pro každý notebook. Svými rozměry pasuje na notebook menších rozměrů (rozměry na obrázku). Určitě jí nedoporučuju pod nějakého obra, jelikož jak jsem uvedl, podložka je z plexiskla, takže v tom případě se můžete setkat s ohýbáním podložky. Není to ale žádná žvýkačka, pevná celkem je. Ještě bych dodal, že podložka obsahuje čtyři protiskluzové polštářky. Jsou prima a notebook opravdu udrží na místě.

 

Krátce k bezpečnosti: Větráčky nejsou nijak chráněny, takže potom, co je zapnete, si dávejte dobrý pozor, kam strkáte prsty. I když to tak nevypadá, větráčky mají sílu, a dokážou pěkně říznout.

 

 

Shrnul jsem tu tedy podstatu této chladící podložky USB Fan. Doufám, že vám tento článek pomůže při výběru.

 

Cena: okolo 100Kč

Odběr:  1,5W

Hlučnost: 23dB

Zapojení – napájení: USB (se samicí – takže možno připojit další zařízení – bez nutnosti ovladačů, pouze se napájí)

 

napsal: Ondra

Vyhledávání

Zdravíme příznivce technologií!! Technika se motá všude kolem nás, to nelze upřít. Chce to dávku trpělivosti pro člověka, který se v ní chce orientovat. My tu trpělivost máme a chceme sdílet vědomosti a názory s Vámi všemi, kteří plují na stejné lodi takříkajíc. Postupně se zde budou objevovat články z oblasti mobilní komunikace, počítačů a všeho tomu blízkého. Věříme, že nesplyneme s davem ostatních nadšenců, ale vykročíme tou správnou nohou. A když ne ani to, pak alespoň věříme, že bude tento web přínosem pro komunitu lidí, kteří se techniky nebojí. Díky za Vaši přízeň (nyní samozřejmě teprve budoucí). 

Techmanie © 2011 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode

TOPlist