It´s no life without technology

Recenze: Malý, ale šikovný - to je Nokia E50!

01.12.2010 10:21

Hledáte levný pracovní telefon, který zastane do jisté míry i stolní počítač a umí se připojit k firemní VPN síti? Mám pro Vás řešení! 

 

 

Člověk, který hledá telefon především pro business, ale nepohrdne i občasným útěkem do světa zábavy, nemusí již dále hledat. Nokia E50 tyto dvě kategorie telefonů spojuje. Není sice natolik elegantní jako jiné telefony na našem trhu, ale to, co ztratí na designu, to získá na spolehlivosti. Jistě se nikdo z Vás nechce vyskytnout v situaci, kdy nutně potřebuje uskutečnit nějaký důležitý hovor, či poznamenat termín v kalendáři a v tu chvíli telefon odříká službu, "zasekne se", nebo se i zcela vypne. Základem dobrého obchodu je dobrá komunikace a Nokia E50 Vás nenechá v úzkých. Očekáváte od svého telefonu podporu souborů kancelářského balíku Microsoft Office, ZIP archivů, PDF dokumentů, možnost přehledně prohlížet webové i wapové stránky, a mnoho dalšího? E50 Vám nestojí v cestě za pracovními úspěchy. To vše a ještě mnohem více díky tomu, že v telefonu tepe srdce o frekvenci 208 MHz a pohání dnes velmi oblíbený operační systém Symbian ve verzi 9.1, což Vám dává jistotu, že pokud budete ke práci potřebovat ještě nějaký jiný nástroj, není velkým problémem jej zakoupit a doinstalovat (velké množství nainstalovaných aplikací se však může nepříznivě promítnout na výkonu telefonu).

 

 

Spolehnout se lze i na konstrukční zpracování telefonu. Výrobce použil kombinaci plastu, protiskluzové gumy (na boční tlačítka) a plechu (kryt baterie a rámeček kolem displeje. Nepříjemným zvykem Smartphonů (telefonů s operačním systémem), byly vždy větší rozměry než u běžných mobilních telefonů, tato éra je ale již za námi, E50 Vám skutečně v kapse překážet nebude. Přítomnost joysticku může mnohé od koupě odradit, jelikož právě joystick, nebo jinak zvaný kolébkový ovladač, bývá častou závadou telefonů snad všech značek. Nokia si ale na konstrukci E50 dala záležet. Mám tento telefon již přes dva a půl roku ale nestalo se mi doposud, že bych joystick stiskl dvakrát a telefon zareagoval jednou. Klávesnice není právě pro velké prsty, přesto má jistý, poněkud tužší stisk. Designérům bych vytkl snad jen dost drobné klávesy pro vstup do menu telefonu a pro mazání. Jsou vtěsnané mezi dialogové klávesy a klávesy pro příjem/odmítnutí hovoru, což může někdy vést k přehmatu a nechtěnému ukončení běžící aplikace. Krátce uvedu něco o multimediálních dovednostech E50. Pokud Vám bude někdo tvrdit, že E50 nekvalitně přehrává hudbu v mp3, nevěřte mu. Se stereo sluchátky (například HDS-3) hraje E50 jako každý jiný telefon v odpovídající ceně.

 

 

Displej je aktivní, s rozlišením 240x320 bodů, což bohatě stačí k prohlížení webu, fotografií, sledování videí i všemu dalšímu. Fotoaparát (nevyužijete-li jej, lze zakoupit i verzi telefonu bez fotoaparátu, cena se neliší) slouží pouze k zachycení tzv. momentek, tudíž nelze E50 plně zařarit mezi opravdové "fotomobily". Rozlišení snímků je 1280x960, čili 1.3 megapixelu. Kvalita snímků je hodně závislá na světelných podmínkách, takže například v šeru budou fotografie zrnité a neostré, pro MMS ale stačit budou.

Dále bych se zmínil o připojitelnosti telefonu. Standardem je technologie Bluetooth, a to i s podporou AD2P (možnost připojit k telefonu bezdrátová Bluetooth stereo sluchátka a poslouchat hudbu v plné kvalitě). Nechybí IrDA (infračervený port, hojně využívaný staršími mobilními telefony nebo tiskárnami), HSCSD (podpora rychlého internetového připojení umožňujícího využít telefon jako modem počítače) a GPRS třídy 10 (připojení účtované podle přeneseného objemu dat). Bohužel chybí podpora bezdrátové sítě WiFi (novější model E51 ji již má). Telefon lze k počítači připojit přes Bluetooth, infračervený port, nebo USB kabelem DKU-2. E50 používá jeden společný konektor (známý jako POP PORT) pro sluchátka a datový kabel.

Nabíječ má uzší průměr než starší telefony Nokia, máte-li však doma nabíječku pro některou z dřívějších Nokií, lze k ní za rozumnou cenu dokoupit redukci na novější telefony. Nabíjení telefonu trvá zhruba 2,5 hodiny a při běžném používání (cca 15 minut hovoru denně, 20 minut na webu, 10-15 odeslaných SMS zpráv a například poslech 30 minut hudby) můžete počítat s pohotovostní dobou okolo 4 dnů. Telefon používá baterii BL-5C, je velmi používaná, takže náhradní není problém sehnat v jakémkoli obchodě s mobilními telefony.

 

Celkově vzato je E50 dobrá volba při koupi telefonu určeného především pro práci. Za cenu E50 dnes koupíte spoustu telefonů, nemohu popřít, že i ty mají svoje podstatné výhody, ale E50 je zkrátka "dobrý spolupracovník" a s ním jimi můžete být i Vy.

 

Pro:

  • stabilní software 
  • kvalitní joystick a dílenské zpracování
  • slušná pohotovostní doba
  • bohatá programová výbava
  • malé rozměry (v rámci kategorie Smartphonů)

Proti:

  • poněkud tuhá klávesnice
  • malé klávesy "menu" a "delete"
  • po zaplnění telefonu softwarem pomalejší běh
  • absence WiFi

autor: Roman

Diskutujte zde

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.
 

Vyhledávání

Zdravíme příznivce technologií!! Technika se motá všude kolem nás, to nelze upřít. Chce to dávku trpělivosti pro člověka, který se v ní chce orientovat. My tu trpělivost máme a chceme sdílet vědomosti a názory s Vámi všemi, kteří plují na stejné lodi takříkajíc. Postupně se zde budou objevovat články z oblasti mobilní komunikace, počítačů a všeho tomu blízkého. Věříme, že nesplyneme s davem ostatních nadšenců, ale vykročíme tou správnou nohou. A když ne ani to, pak alespoň věříme, že bude tento web přínosem pro komunitu lidí, kteří se techniky nebojí. Díky za Vaši přízeň (nyní samozřejmě teprve budoucí). 

Techmanie © 2011 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba www stránek zdarmaWebnode

TOPlist