It´s no life without technology

Recenze: Přenosný reproduktor Nokia MD-9

02.12.2010 12:18

Přeji hezký zasněžený den. Dnes bych vám rád představil hudební modul, nebo chcete-li přídavný reproduktor MD-9, od výrobce nokia.

 

 

V úvodu bych rád podotknul, že reproduktor je sice přednostně určen pro použití k telefonům Nokia ale díky přítomnosti konektoru 3,5mm jack, Vás mohu ubezpečit, že jsem jej již použil na mnoho jiných značek mobilních telefonů, i na mnoho zcela jiných zařízení. Mezi nimi notebook, mp3 player, CD přehrávač a dokonce i starý MC kazetový walkman, z telefonů to byly LG KM900 Arena, Sony Ericsson K750i a další. Všude se modul osvědčil velmi dobře. Výrobce do balení navíc přidává redukci AD-52, která mění konektor 3,5mm na 2,5mm. To ocení majitelé telefonů s tímto zvukovým výstupem, stejně jako majitelé řady MP4 playerů, které jsou rovněž tímto konektorem vybaveny.

 

 

Rozměry, obsah balení, provedení, kvalita materiálů

Když jsem MD-9 poprvé vylovil z krabičky, doslova mě zarazilo, jak je malý. Rozměry jsou Okamžitě jsem byl naplněn obavami, zda to vůbec bude hrát a především JAK. Krabička je ne o mnoho větší, než samotný reproduktor. Celý obsah najdete, podle stylu Nokie, uzavřený v průhledném pouzdře z tvrdého plastu, tedy žádné pytlíčky stažené gumičkou. Přiložen je návod k použití, zmiňovaná redukce Nokia AD-52 a dvě mikrotužkové baterie (AAA, LR03), bez nichž by byl reproduktor takřka k ničemu, je jimi totiž napájen malý zesilovač uvnitř. To již svědčí o tom, že nejde o pasivní reproduktorek, z něhož nedostanete větší hlasitost, než dokáže vyloudit telefon samotný. V tomhle ohledu budete překvapeni, ale o tom později. 

Celý modul je vyroben z plastu. Nutno podotknout, že kvalitního a dobře spasovaného, tedy vrzání a drnčení při přehrávání nečekejte. Spodní strana spolu s úchytem na navinutí kablíku s konektorem se pootočením do strany ve směru naznačených šipek dá odsunout. Pod ní najdeme prostor k založení baterií, štítek výrobce, malý vypínač, který prochází i skrze spodní krytku, a jinak celkem nic zajímavého, žádnou vykukující elektroniku. Jak je uložen navinutý kabel s konektorem si můžete povšimnout na doprovodných fotografiích.

 

 

 

Kvalita a vlastnosti zvuku, výdrž baterií

Jak jsem již zmínil, hudební modul MD-9 je poměrně malý (67 x 67 x 42 mm při hmotnosti 90g s bateriemi). Přesto se výrobci velice povedlo vyřešit problém s poněkud ploše znějícím zvukem podobných zařízení. Reproduktor ukrytý pod vrchní mřížkou má průměr 30mm a reprodukuje výkon 0,63W RMS. Možná se to zdá hrozně málo, nicméně opak je pravdou. Se zvážením faktu, že zesilovač je napájen pouze dvěma mikrotužkovými bateriemi, je jeho zvuk překvapivě intenzivní a čistý. Z frekvenčního rozsahu reproduktoru udávaného výrobcem od 250Hz do 18kHz lze již předem soudit, že si mnoho basů neužijeme, ale vysoké tóny budou reprodukovány velmi věrně. Z praktické zkušenosti jsme zjistili, že nízké frekvence umí reproduktor lépe, než by se podle parametrů dalo čekat, basy si tedy přece jen užijete. Výrobce rovněž udává honotu odstupu signálu a šumu >70dB, což není také na přenosný reproduktor této kategorie hodnota špatná.

Jak bylo již řečeno, reproduktor je napájen dvěma mikrotužkovými bateriemi. Výrobce doporučuje baterie alkalické, nebo nabíjecí. Osobně bych doporučil baterie alkalické. Mají vyšší napětí než akumulátory a vydrží podstatně déle. Doba výdrže na nové alkalické baterie je udávána cca 50 hodin reprodukce na plnou hlasitost. Testovali jsem tuto skutečnost, neboť se mi toto číslo zdálo nereálné. Byli jsme celkem překvapeni. V jednom má výrobce pravdu, výdrž baterií je skutečně taková, jak ji udává. Ve skutečnosti vydržel reproduktor hrát až 57 hodin, nicméně jsme testovali na hlasitost cca 70%. Plná hlasitost by tedy jistě 50 hodin výdrže nedosáhla, nicméně věříme, že by se této mezi dost přiblížila. Test jsme ukončili, jakmile (dle přiloženého návodu) začal reproduktor vydávat zkreslený a tišší zvuk. Výdrž byla ověřována na běžně dostupných a nepříliš drahých alkalických bateriích Energizer.

 

Celkové shrnutí, cena produktu

Po uskutečnění všech testů jsme se rozhodli hudební modul Nokia MD-9 doporučit. Kvalita zvuku je velmi dobrá, výrobce uvedl pravdivou a celkem uspokojivou pohotovostní dobu, dílenské zpracování je kvalitní. Jsme toho názoru, že MD-9 za ty peníze stojí.

 

CENA PRODUKTU

    249 - 499 Kč

 

PRO:

  • velmi dobrý zvuk
  • dlouhá výdrž baterie
  • kvalitní zpracování
  • líbivý design
  • příznivá cena

PROTI:

  • čekali jsme o trochu lépe vykreslené basy

Diskutujte zde

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.
 

Vyhledávání

Zdravíme příznivce technologií!! Technika se motá všude kolem nás, to nelze upřít. Chce to dávku trpělivosti pro člověka, který se v ní chce orientovat. My tu trpělivost máme a chceme sdílet vědomosti a názory s Vámi všemi, kteří plují na stejné lodi takříkajíc. Postupně se zde budou objevovat články z oblasti mobilní komunikace, počítačů a všeho tomu blízkého. Věříme, že nesplyneme s davem ostatních nadšenců, ale vykročíme tou správnou nohou. A když ne ani to, pak alespoň věříme, že bude tento web přínosem pro komunitu lidí, kteří se techniky nebojí. Díky za Vaši přízeň (nyní samozřejmě teprve budoucí). 

Techmanie © 2011 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba www stránek zdarmaWebnode

TOPlist