It´s no life without technology

Recenze: Nokia E61 - Starý, placatý, velký..ale pořád je to Goliáš

01.12.2010 10:03

Dnes bude řeč o poměrně starém, přesto vůbec ne nepodařeném mobilním telefonu Nokia E61. 

 

 

E61 je spojením služebního telefonu a multimediálního centra.

Úvodem ke konstrukci, displeji a klávesnici.

Rozměrově tento telefon jednoznačně zapadá mezi velké a těžké telefony. Kryt nikde nevrže, ani zadní část na baterii, třebaže má nepatrnou vůli směrem nahoru a dolů. Nevypadne však, má pojistku. Tlačítka jsou poměrně titěrná, ale pokud bychom chtěli QWERTY klávesnici o rozměrech tlačítek všedního telefonu, pak by se naše E61 ani nevešla do kapsy. Tlačítka mají jistý stisk a po několika napsaných SMS či e-mailech si i člověk s většími prsty přivykne miniaturním rozměrům. Přesto však věřte tomu, že na tomto telefonu napíšete SMS jednou rukou jen stěží, bez kontroly psanéto textu to už nejde vůbec. Samozřejmostí je tlačítko menu vedle joysticku, spolu s tlačítkem elektronické pošty poskytujícím rychlý přístup k e-mailové schránce. Tlačítko "C", které bylo zvykem u jiných nokií se Symbianem je zde nahrazeno tlačítkem backspace známým z běžné klávesnice. Na boku telefonu je ještě dvojice tlačítek pro úpravu hlastiosti a tlačítko záznamu zvuku. Nad displejem je pouze tlačítko on/off a světelný senzor regulující podsvětlení klávesnice a displeje.

 

Displej, prostředí operačního systému, multimédia


 

Když mluvíme o displeji, tak v něm tkví velká výhoda E61. Rozměry obrazu 59x46mm (při rozlišení 320x240 bodů) jsou pro mobilní telefon plně dostačující (pro srovnání N95 má rozměry 55x40mm) a s barevnou hloubkou 16 000 000 barev je E61 vhodný telefon jak pro práci, tak pro sledování videa, prohlížení webu, fotografií a mnoha dalšího. E61 běží na operačním systému Symbian Series60 3rd ve verzi 9.1, přičemž proběhly změny ve firmware oproti E50, takže jsou znatelně rychlejší přechody do složek v menu, otevírání aplikací atd. Ve výbavě telefonu nechybí standardní programy jako kalkulačka, převodník jednotek, kalendář, budík, hudební přehrávač atd. Velkou výhodou E61 je podpora připojení k sítím WLAN (WiFi), jehož rychlost je dostačující. Kdo si myslí, že telefony z třídy business neumí hezky hrát, pravděpodobně ještě neslyšel hrát E61. Zvuk přehrávání hudby je dost hlasitý a není omezen pouze na vysoké tóny, jako některé jiné telefony. Zvuku nechybí do jisté míry i basová složka. Připojit můžete stereo sluchátka přes standarní POP port. E61 bych vytknul snad jen slabou výdrž baterie (což se skrze velké rozměry dipleje dá očekávat) a absenci fotoaparátu (jako první telefon tohoto formátu z business třídy si to však může dovolit, problém s chybějícím fotoaparátem pak řeší například vzhledově podobná E71). Vnitřní paměť telefonu můžete rozšířit miniSD kartou o kapacitě až 2GB. Je trochu škoda, že pokud člověk přechází na tento telefon z jiného, skoro určitě musí znovu kupovat paměťovou kartu, pokud však nemá alespoň redukci z microSD na miniSD. Přístup na kartu je svižný, žádné prostoje při načítání apod.

 

 

Konečný verdikt, pro a proti

Pokud mám shrnout dojem z E61, převažovalo by u mě nadšení nad zklamáním. Velký displej, kompletní klávesnice, WiFi, čistě hrající reproduktor a spousta dalších kladů. Pokud dostanete příležitost se E61 chopit (oběma rukama, jak jinak), rozhodně to udělejte!


Pro:

  • rozměrný a dobře čitelný displej
  • kompletní QWERTY klávesnice
  • reproduktor s poměrně čistým zvukem
  • WiFi
  • rychlost telefonu při stejně rychlém procesoru jako předchůdci

 

Proti:

  • slabší výdrž baterie
  • dost malé klávesy
  • nepraktické rozměry
  • absence (byť jen jednoduchého) fotoaparátu

 

autor: Roman

Diskutujte zde

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.
 

Vyhledávání

Zdravíme příznivce technologií!! Technika se motá všude kolem nás, to nelze upřít. Chce to dávku trpělivosti pro člověka, který se v ní chce orientovat. My tu trpělivost máme a chceme sdílet vědomosti a názory s Vámi všemi, kteří plují na stejné lodi takříkajíc. Postupně se zde budou objevovat články z oblasti mobilní komunikace, počítačů a všeho tomu blízkého. Věříme, že nesplyneme s davem ostatních nadšenců, ale vykročíme tou správnou nohou. A když ne ani to, pak alespoň věříme, že bude tento web přínosem pro komunitu lidí, kteří se techniky nebojí. Díky za Vaši přízeň (nyní samozřejmě teprve budoucí). 

Techmanie © 2011 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode

TOPlist