It´s no life without technology

Rozcestník: Bitva megapixelů - zbytečnost nebo nutnost?

02.12.2010 18:07

Je skutečně nezbytně nutné mít telefon s co nejvíce megapixely, kolik jde sehnat? vážně nemůže nikdy telefon s 3.2 MPx fotoaparátem udělat lepší fotky než ten s 5MPx fotoaparátem?


TELEFONY STVOŘENÉ PRO FOTOGRAFY ANEB FOTOMOBILY

Snaha dnešních výrobců mobilních telefonů spočívá ve vytvoření všestranného přístroje, který zkrátka zastane více zařízení najednou. Je tomu již hodně přes 10 let od chvíle, kdy se začaly mobilní telefony vybavovat digitálními fotoaparáty. Zprvu jen jako příslušenství, které bylo možno dokoupit, později se již začaly fotoaparáty objevovat v těle samotného telefonu. Není myslím nutné podotýkat, že tehdy ještě za moc nestály, o srovnání s plnohodnotnými digitály nemohla být ani řeč. Ale pravdou je, že někde se zkrátka začít musí. Od té doby proteklo hodně vody a dostáváme se do éry mobilních telefonů vybavených fotoaparáty téměř rovnocennými s těmi běžnými. Pravda, s telefonem neuděláte tak hezké obrázky jako s kvalitním fotoaparátem už jen kvůli tomu, že opravdový fotoaparát má opravdové kvalitní skleněné čočky a speciální elektroniku, která dokáže divy. V telefonech se používají čočky plastové, nejen kvůli rozměrům. S telefonem jistě také jinak zacházíme než s fotoaparátem a tudíž musí optika něco vydržet a nemusím jistě dodávat, že skleněné čočky v takovém fotomobilu by moc pádů na zem nepřežily bez úhony. Ale když má člověk k fotografování vztah a dokáže si s motivem fotky pohrát, nepřecení možnosti telefonu a nebude se bát případné pozdější úpravy snímku, dá se skutečně z fotoaparátu v mobilu vytáhnout solidní výkon. 

Pozor ale na častá lákadla dnešní doby: Víc megapixelů neznamená vždy lepší fotky! Výrobci mobilních telefonů se v tomto směru rádi předhánějí pod heslem: "Kdo má víc megapixelů, ten je král.", přitom je důležité vybírat podle více vlastností.

  • 5 MPx bohatě stačí    skutečně nepotřebujete víc. Fotografie o rozlišení 2 Megapixely (1600x1200) postačí k detailnímu vytištění fotografie o rozměrech stránkyA4. Pokud chcete snímky na tapetu počítače, uvědomte si, že drtivá většina monitorů má rozlišení maximálně 1280x1024, což je přibližně 1,3 MPx. A největší běžně dostupné LCD monitory s rozlišením 1920x1200 tedy tzv. FullHD? Zde postačí bohatě fotografie o rozlišení zhruba 2,3MPx. Popřemýšlejtejte nad tím.
  • Víte co je to AF?        zkratka AF značí Auto Focus, čili automatické zaostření. A k čemu je to dobré? Dostali jste se někdy do situace, kdy jste potřebovali vyfotit detail čehokoliv? Kvítku v zahradě, text vytištěný titěrnými písmeny, nebo jako školáci ofotit tahák? S fotoaparátem bez AF by Vám při focení ze vzdálenosti menší, než 40-50 cm vzešel po přiblížení jen shluk neostrých šmouh, ze kterého byste jednak nic nevyčetli a navíc by, pokud by se jednalo o detail třeba té květiny, nebylo ani hezké to někomu ukazovat. Automatické ostření Vám umožní fotografovat už ze vzdálenosti okolo 10cm (u kvalitních digitálních fotoaparátů je to i méně než 4cm), co vy na to? Takovým snímkům se pak říká makro snímky. A jak že to ten Auto Focus dokáže? Celkem snadno mohu vysvětlit. V mobilu bez AF jsou čočky přidělané pevně. Když tedy fotíme něco, co je od nás 2 metry a pak zase něco, co je od nás 2 kilometry, telefon obojí zaostří stejně. Kvůli tomu mohou být fotky cvaknuté zblízka neostré až pokažené. V mobilu s automatickým ostřením, tedy AF, jsou čočky také dobře připevněny, nicméně se mohou pohybovat a tak umožní doopravdy zaostřit jako nefalšovaný fotoaparát. Na první pohled mobil s AF nepoznáte. Až když stisknete spoušť, pocítíte, že ji lze jen lehce namáčknout a pak až při silnějším stisku vyfotí. Při onom namáčknutí se obraz na displeji jakoby nepatrně přiblíží a oddálí (zaostří a rozmaže, chcete-li). V tu chvíli AF pracuje a jakmile se mu povede objekt zaostřit, většinou se ozve pípnutí, nebo zezelená hledáček, závisí na výrobci mobilu, každý to má jiné. Auto Focus je tedy jednoznačně výhoda a věřte mi, že uděláte o 200% lepší fotku zblízka s mobilem 3.2MPx s Autofocusem, než 12MPx bez Autofocusu.
  • Blesk na mobilu - LED dioda nebo Xenon?    skoro každý mobil s fotoaparátem má blesk. Nebo tomu tak výrobce alespoň říká. Toto zdůrazňuji, neboť to, co často pokládáte za blesk, je pouze přisvětlení. Jak vlastně poznáte, zda máte v telefonu opravdový blesk? Dejme tomu, že fotíte mobilem ve tmě a chcete fotku zesvětlit. V menu zapnete "blesk". Vyfotíte. A teď mi řekněte - když váš blesk osvítil scénu, blinkul, nebo se rozsvítil třeba na půl vteřiny nebo vteřinu? Pokud ano, NENÍ TO BLESK! Jedná se jen o přisvětlení, čili LED diodu. Tohle přisvětlení bylo určeno především pro natáčení videa ve tmě, ne pro fotografování. LED dioda nemá dost velkou svítivost, aby se dala považovat za blesk. Pokud vyfotíte objekt vzdálenější, než 2-3 metry (podle toho jak je dioda silná), výsledek se skoro rovná focení bez blesku. Jiná hračka je Xenonový blesk. tam už skutečně o blesk jde. Xenon se jinak říká xenonové výbojce. Je to totéž, co se používá u normálních fotoaparátů a je to zrovna to, co Vám vždycky, když Vás někdo fotografoval ve tmě, bliklo do očí a pak jste pár minut nic neviděli. Uvedu tři klíčové rozdíly mezi Xenonem a LED přisvětlením: za prvé - Xenon bleskne jasně bílým světlem, kdežto dioda blikne slabě namodralým; za druhé - Xenon má oproti LED diodě dvakrát až třikrát větší dosah a dokáže zcela osvětlit i scénu v naprosté tmě; a za třetí - LED diodu lze rozsvítit trvale, Xenonový blesk NE. Pokud by se jej někdo pokusil rozsvítit na déle než cca 0,5 až 1,5 vteřiny, jistě by shořel, je to zkrátka pouze zdroj záblesku, ne trvalého světla. Pokud chcete malé srovnání v číslech, tady je - budeme hovořit o svítivosti zdroje světla, přičemž měrnou jednotkou osvětlení je jeden lux. Laicky řečeno určuje, jak moc dokáže zdroj světla osvítit určitou plochu. Pro srovnání: při použití LED diodového blesku se pohybuje svítivost kolem 40 - 80 luxů zářících po dobu cca 0,1 až 0,3 sekundy. Při použití xenonové výbojky hovoříme o řádově statisících luxů po dobu 0,00008 až 0,0001 sekundy - 80 až 100 mikrosekund. Pro zajímavost: záblesk výbojky u Sony Ericssonu K800i má 203.000 luxů po dobu 80 mikrosekund, u Nokie N82 je to o něco více, zhruba 370.000 luxů po zhruba stejnou dobu. Máme tu tedy blesk skoro 10.000x silnější než LED dioda. Výhodou výbojky je to, že díky takto rychlému expozičnímu času dokáže zmrazit pohyb na snímku a k rozmazání za normálního režimu focení prakticky nemůže dojít.

 

Na fotografiích je patrný rozdíl mezi LED diodou a Xenonovou výbojkou (LED dioda - Nokia E52, Xenonová výbojka - Nokia N82)

 

 

 

 

 

Na fotografiích je vidět značný rozdíl. Povšimněte si, jak jsou tmavší snímky zbarvené do zelena, tomu se říká barevný šum. Je to nepříznivá, ačkoliv poměrně častá vada snímače fotoaparátu. Snímač si můžete představit jako maličkou destičku skrytou za čočkami. dalo by se jej přirovnat ke kousku kinofilmu. Je citlivý na světlo stejně jako film, třebaže se na něj dá "obtisknout obrázek" velice mnohokrát. 

 

Na závěr článku bych rád doporučil několik mobilních telefonů, které jsme testovali, a následně uznali jejich právoplatné místo mezi fotomobily.

 

  • Sony Ericsson K800i (případně K790i nebo K800)
  • Sony Ericsson K850i
  • Sony Ericsson K770i
  • LG KU990i Viewty
  • Nokia 6220 Classic
  • Nokia N82

Tímto bych rád článek prozatím uzavřel. V pokračování bych se rád zabýval fotografováním makro snímků a dalších scén. Děkuji za pozornost, doufám, že jsem Vás nezasypal přemírou informací a že se Vám článek líbil.

 

autor: Roman

Diskutujte zde

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.
 

Vyhledávání

Zdravíme příznivce technologií!! Technika se motá všude kolem nás, to nelze upřít. Chce to dávku trpělivosti pro člověka, který se v ní chce orientovat. My tu trpělivost máme a chceme sdílet vědomosti a názory s Vámi všemi, kteří plují na stejné lodi takříkajíc. Postupně se zde budou objevovat články z oblasti mobilní komunikace, počítačů a všeho tomu blízkého. Věříme, že nesplyneme s davem ostatních nadšenců, ale vykročíme tou správnou nohou. A když ne ani to, pak alespoň věříme, že bude tento web přínosem pro komunitu lidí, kteří se techniky nebojí. Díky za Vaši přízeň (nyní samozřejmě teprve budoucí). 

Techmanie © 2011 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba www stránek zdarmaWebnode

TOPlist