It´s no life without technology

Software: Chráníme počítač plně zadarmo – Avast! Free antivirus

21.12.2010 12:30

Známe to každý. Dostaneme nový počítač, nahrajeme ovladače, nastavíme internet. Co dál? Musíme se přece chránit před viry, spywarem a podobnou havětí, která ohrožuje náš počítač. Teď se naskytne otázka – jaký použít antivirový software. Pokud jste běžný uživatel, sáhnete určitě po nějakém programu zdarma (free). A od toho je tu avast! Free antivirus. A dále se dozvíte, proč to má být zrovna on.

Začneme ale pěkně od začátku. Poprvé vznikl avast! už na konci 80. let. Dva šikovní čeští vývojáři začali vytvářet antivirovou ochranu plně zdarma. Po rozvoji demokracie jim nic nebránilo v podnikání. Jedná se tedy o český produkt se sídlem v Praze. Avast! se plně rozšířil po vydání Windows 95 (určitě si vzpomenete na legendární modrou ikonku vedle hodin). Nedávno dostal program novou grafickou podobu a stal se tak kompaktnějším pro běžnější uživatele.

Nyní k programu. Na internetu si můžete stáhnout tento antivirový program zdarma. Je ale nutné připomenout, že to platí jen v tom případě, kdy jste běžný individuální uživatel nebo domácnost. Ještě starší verze (4.8) nesla název avast! Home Edition, z čeho bylo naprosto jasné, že se jedná o čistě domácí verzi. Verze zdarma není pro firemní účely (ani by firemní síť nedokázala plně ochránit). Od toho tu jsou další verze a to - avast! Pro Antivirus, avast! Internet Security či avast! Standart Suite. Každá verze nabízí jiný druh zabezpečení a samozřejmě i vy si jí můžete, jako jedinec pořídit. Nás ale teď bude zajímat verze zdarma (která se dá kdykoliv za poplatek na vyšší verze rozšířit) a která nabízí takový běžný druh zabezpečení. Takže pokud netrpíte nějakou tou fobií z počítačových virů, určitě stahujte tuto běžnou verzi.

Stahujte třeba zde:

https://www.stahuj.centrum.cz/utility_a_ostatni/antiviry/kompletni/avast/?g[hledano]=avast&g[oz]=5.0.677

Po stažení a nainstalování programu se restartuje Windows. Po opětovném zapnutí si můžeme všimnout ikonky na pracovní ploše a informační ikonky vedle hodin, která nás informuje o běhu antivirového programu na pozadí, takzvaně rezidenčního štítu (samozřejmě ikonku můžete kdykoliv schovat). Avast je velmi rychlý a na rozběhnutí mu stačí počítač o konfiguraci s Procesorem Intel Pentium 3, 128 MB RAM, 100 MB volného místa na pevném disku. Je určen pro operační systém Microsoft Windows 2000, Microsoft Windows XP/Vista/7 (32/64bitová verze) a lze nalézt i verzi pro Linux. Pokud budete program používat s počítačem o zmíněné minimální konfiguraci, určitě počítejte s větší prodlevou zapnutí programu, delší instalací aktualizací nebo pouhé zapnutí uživatelského rozhraní. Tím se dostáváme do grafické podoby programu. Je velice pěkná, intuitivní a určitě si jí běžný uživatel užije, protože je čitelná a srozumitelná. Bohužel to má i své proti. Takové grafické rozhraní může na starších počítačích načítat pomaleji a s menšími záseky. Samozřejmě že i s tím tvůrci počítali a toto grafické rozhraní můžete velice jednoduše vypnout (osobně si myslím, že dnešní běžní uživatelé nepoužívají tak starší počítače, aby se měli bát o rychlost celého programu). Proto, aby program fungoval, je nutné se zaregistrovat. Sám vás navede do registrace a je to velmi jednoduché. Stačí e-mail,jméno a je hotovo, máte vše funkční na 1rok (za rok vše zopakujete). V dřívějších verzích byl zasílán na e-mail aktivační kód, který se musel kopírovat. V této nové verzi to již potřebné není. Tím se celá práce výrazně zlehčuje.

 

Rezidenční štít, který běží na pozadí spuštěného operačního systému, kontroluje přenos dat, každou prohlíženou stránku, integruje se samozřejmě i do e-mail klienta a dohlíží i na přenos dat v síti lan a také na P2P. Na každou podezřelou situaci náležitě upozorní a uživatel si sám vybere, co je v dané chvíli potřebné udělat. I ten největší amatér to dokáže, protože když se naskytne nějaký ten problém se zabezpečením, avast si vás sám vede a dané možnosti jsou dostatečně vysvětleny. Takže příkladem – pokud zavítáte na nějaké webové stránky, které obsahují třeba trojského koně, či stahujete soubor s obsahem viru, budete informováni výstražným červeným oknem a zvolíte z několika možností (dle dané situace), jak problém vyřešit.

 

Dále je potřeba zmínit, že program obsahuje antispyware, antirootkit a sebeobranné moduly. Jen krátce s těmito pojmy: Spyware je program, který využívá internetu k odesílání dat z počítače bez vědomí jeho uživatele. Rootkit je program, který se snaží zamaskovat vlastní přítomnost v počítači, dokáže i maskovat jiné nežádoucí programy a je schopen měnit registry ve Windows (což může být velký problém). A sebeobranné moduly znamenají, že avast je odolný proti virům a útokům z internetu a proto by ho nemělo být možné přepsat (zjednodušeně řečeno změnit jeho chování, třeba vypnout varování před viry a podobně).

V nabídce programu je možné testovat počítač, jestli neobsahuje výše popsané havěti. Máte možnost otestovat celý počítač v rychlém či pomalém módu (rychle, ale méně důkladně a pomalu, ale důkladně). Výběr je jen na vás. Potom je výhodná možnost otestovat jakoukoliv vámi vybranou složku, či nějaké médium (CD, DVD, FDD). Je to chytrý prográmek, takže můžete narazit na celkovou databázi, co se testovalo, kde byl problém, co se s tím dělalo. Prostě jednoduchá detekce virů v archivech.

 

 

 

Avast je velmi dobrý, a proto u něj ještě zůstáváme. Kdykoliv totiž máte možnost prověřit kompletně celý operační systém a to ještě před tím, než se zapne. Je možné tuto funkci zapnout v nabídce programu a v případě, že rezidenční štít narazí na nějakou nejasnost, doporučí vám tuto možnost sám. A v čem se to liší od normálního skenování v uživatelské nabídce? Některé viry, spyware a další havěti, jsou při zapnutém programu také spuštěné a mohou se tvářit jinak, než když je systém vypnutý. Proto ho avast dokáže lépe nalézt před zapnutím systému, kdy rozpozná, co v systému přebývá (tzv. je na vrh).

Herní/tichý režim, je další možnost programu. Po zapnutí tohoto režimu nás program nebude informovat (obtěžovat) o různých věcech, jako jsou aktualizace, zprávy, varování a vypne i zvuky. Platí to hlavně u nějaké aplikace v celo-obrazovém módu (například hry), kdy nechceme být rušeni. Možno uplatnit i u filmů, prezentací a podobně.

Ke konci recenze je potřeba zmínit aktualizace. Kdyby neprobíhaly, program by nám byl k ničemu. Jelikož denně je vyvinuto spoustu nových virů, je potřeba denně avast aktualizovat. Aktualizace se automaticky stahují ze serveru avast, v přibližném intervalu 11-12 hodin (dle vývojářů). Není teda třeba nic nastavovat, vše je prováděno automaticky na pozadí. Tím máte jistotu, že používáte stále jen tu nejaktuálnější ochranu.

 

Avast! Free antivirus obsahuje samozřejmě i další možnosti a individuální nastavení, ale to nejpodstatnější jsem tu jednoduše shrnul, aby vše pochopil běžný uživatel počítače. Jednoduše napsáno, je to zatím nejlepší antivirus, nabízený zcela zdarma. Funkcemi se vyrovná i mnohým antivirovým programům, za které se musí platit. Proto je také velmi oblíbený a lehce stažitelný. Není divu, že v žebříčku antivirů zdarma se drží vždy na předních příčkách. Já věřím, že tomu bude tak i nadále.

 

Minimální požadavky:

Procesor Intel Pentium 3/800Mhz

128 MB RAM

100 MB volného místa na pevném disku

Windows 2000

možnosti a funkce programu:

Antivirové a antispywarové jádro

Rezidentní ochrana před rootkity

avast! Community IQ

Emulátor kódu

Detekce potenciálně nežádoucích programů

Test po restartu

Testování s probuzením

Naplánované testování

avast! Intelligent Scanner

Behaviorální štít

Behaviorální honeypoty

Štít souborového systému

Mailový štít

Webový štít

Štít P2P

Štít IM

Síťový štít

Inteligentní aktualizace virové databáze

Tichý/herní režim

 

autor: Ondra

Vyhledávání

Zdravíme příznivce technologií!! Technika se motá všude kolem nás, to nelze upřít. Chce to dávku trpělivosti pro člověka, který se v ní chce orientovat. My tu trpělivost máme a chceme sdílet vědomosti a názory s Vámi všemi, kteří plují na stejné lodi takříkajíc. Postupně se zde budou objevovat články z oblasti mobilní komunikace, počítačů a všeho tomu blízkého. Věříme, že nesplyneme s davem ostatních nadšenců, ale vykročíme tou správnou nohou. A když ne ani to, pak alespoň věříme, že bude tento web přínosem pro komunitu lidí, kteří se techniky nebojí. Díky za Vaši přízeň (nyní samozřejmě teprve budoucí). 

Techmanie © 2011 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode

TOPlist