It´s no life without technology

Rozcestník: Létámé s RC vrtulníčkem aneb "Hračky na vysílačku nemusí jen jezdit!"

19.12.2010 14:52

 

 

STAŇTE SE PILOTEM RC VRTULNÍKU

 

 

Hledáte nějaký zajímavý koníček? Fascinují vás modely letadel nebo helikoptér? jezdíte s RC modely aut a hledáte nějakou větší výzvu? Tajně toužíte někdy zkusit řídit opravdový vrtulník? K opravdovému létání se můžete přiblížit tím, že se stanete RC piloty. Nejde sice o skutečné velké stroje, do kterých můžete vlézt, ale mohu vás ujistit, že se u jejich pilotování pořádně zapotíte a užijete si spousty hodin jedinečné zábavy. A o to jde především, nebo ne?

 

Úvodem do RC modelářství obecně

Začneme-li zcela od píky, vysvětlíme si zkratku RC. Mnozí jistě tuto zkratku dokáží vysvětlit, nebo alespoň znají její význam, píši však tento článek nejen pro znalce, ale i (a to především) pro zvědavé neznalce. Zkratka RC vychází z anglického Radio Controlled = řízeno rádiem, jinak řečeno „na dálkové ovládání. Modelář tedy drží v ruce zařízení – ovladač, kterým řídí model – zmenšeninu opravdového auta, lodi, letadla nebo vrtulníku, který má na sobě přijímač. Ten podle povelů ovladače vykonává určité činnosti – zrychluje či zpomaluje motor, pohybuje různými táhly a podobně. O tom, na jakém principu vše funguje, by se dalo rozepsat na mnoho stránek, pro účely našeho článku však toto pro vysvětlení stačí.

 

 

RC modely vrtulníků můžeme podle náročnosti rozdělit třeba takto:

 

 

Hračky vesměs jednoduché malé modely určené především našim ratolestem pro zábavu, nebo pokud si vy sami chcete jen pohrát, levné a snadno dostupné. cca 300 – 900 Kč

 

 

Modely pro začátečníky – oplývají základními prvky pro vhodný začátek v oblasti RC létání, náročnější na ovládání než vrtulníčky v první skupině, cenově dostupné, již však na principu modelů složitějších. Vyplatí se, pokud to s létáním myslíte do budoucna vážně. Pořídíte v každém obchodě s RC modely. cca 1.200 – 1.900 Kč

 

 

Modely pro pokročilé – určeny těm, kteří perfektně zvládli vrtulník ze začátečnické kategorie a plánují se létání věnovat profesionálně. Ovládání je u těchto modelů již složitější a vyžaduje praxi s létáním. Dražší 6-kanálové profesionální modely jsou již schopny i akrobatických letů. cena je od 5.000 výše, až do desítek tisíc.

 

 

 

Jak vybírat vrtulník

Rozhodně mohu doporučit, abyste si létání vyzkoušeli s levným modýlkem někoho známého, poznáte tak, zda vás tento koníček osloví a nekupujete si tedy jen zábavu na odpoledne, která pak bude ležet v prachu na skříni. Pokud nemáte možnost si model vyzkoušet, doporučuji zajít do obchodu s RC modely. Pokud bude prodavač ochotný, nechá vás určitě nějaký malý modýlek vyzkoušet. Zaujme-li vás pak létání ještě více, můžete uvažovat o koupi vlastního modelu. Chcete-li si jen tak příležitostně zablbnout když bude doma dlouhá chvíle, doporučuji nějaký malý dvoukanálový vrtulníček. Ovládá se velmi snadno a není o mnoho větší než mobilní telefon. Je nakloněn tak, že neustále letí dopředu a vy jen regulujete výšku letu a zatáčíte. Pořídíte jej zhruba v ceně RC autíčka (většinou okolo 600 Kč). Má to do začátku své výhody: pokud vás to přestane bavit, můžete modýlek věnovat svému synátorovi, případně dětem někoho blízkého. Létat se s ním hravě naučí a uděláte jim jistě velikou radost; a jako druhou výhodu lze brát to, že pokud ho omylem rozbijete, není to rozhodně taková bolest, jako rozbít profi model třeba za 5000 korun. Pokud vás modýlek zaujme, můžete zauvažovat o koupi modelu začátečnického. Je určitě větší než modýlek na hraní. Bývá dlouhý zhruba od 30 cm až do nějakých 70 cm. Doporučuji vybírat model do 45 cm, větší je pro naučení zbytečný a zbytečně drahý. Průměrný začátečnický model se dnes pohybuje okolo 1300 korun a mohu říci, že za ty peníze stojí. Je již 3-kanálový, můžete tedy, kromě výšky letu a otáčení vrtulníku kolem své osy jako u dvoukanálového modelu, létat i dopředu a dozadu, nebo se s modelem vznášet na jednom místě. O to se stará vodorovně umístěná ocasní vrtulka, která zadní část modelu naklání nahoru a dolů, čímž se síla hlavní vrtule nasměruje dopředu nebo dozadu a model pak zamíří dopředu nebo dozadu podle přání.

 

Vhodné do začátku jsou modely koaxiální. Mají dva rotory nad sebou, které se pohybují proti sobě, vrtulník je pak ve vzduchu velice stabilní a dobře ovladatelný.

 


Otáčení kolem své osy je vyřešeno zpomalováním příslušného rotoru oproti tomu druhému. U začátečnického vrtulníku nás již také musí zajímat, co je to trim. Vysvětlím názorně. Když vybalíte nový vrtulník z krabice, je obvykle připraven k letu (když pominu nenabitý akumulátor), není však „natrimovaný“. Znamená to, že když s ním zkusíte vzletět, zcela určitě se bude otáčet kolem své osy i když na páčku zatáčení ani nesáhnete. Je to proto, že se dva rotory točí v nesprávném poměru. Trimováním tento poměr nastavujete. Je k tomu určen otočný knoflík na dálkovém ovladači. Pokud se vrtulník samovolně točí doleva, je třeba pomalu knoflíkem otáčet doprava, dokud vrtulník neplachtí jedním směrem, čehož se snažíme dosáhnout aby byl perfektně ovladatelný. Trim většinou stačí nastavit, pak se již sám nerozladí, pokud se však při letu začne model opět stáčet sám od sebe, stačí jen lehce doladit a je po potíži. K samovolné rotaci nebo k pohybu vrtulníku tam kam nechceme, může docházet při letu těsně nad zemí, kde se vracejí vzdušné proudy které vrtule vytváří a vrtulníček vyvádí ze stability. Jakmile vzletíte asi metr nad zem, nebude již mít proudění vliv a s modelem bude možno lépe manévrovat. Asi si říkáte, že to nebude všechno tak důležité, ale opak je pravdou. Kdybyste poprvé vzlétli a nevěděli o tom že nějaký trim exituje a že kolem vrtule je poměrně silný proud vzduchu, marně byste si lámali hlavu, proč si to ve vzduchu dělá co chce a že je to asi rozbité. Zbytečně by vám to radost z vrtulníku pokazilo a to přece nechcete.

 

Dalo by se o RC létání psát hodiny a hodiny, nicméně tohle pro úvod postačí. Pokud byste rádi více informací, případně o modýlku uvažujete, doporučuji navštívit tyto weby:

https://www.easy-rc-modely.cz

https://www.rcletani.cz/

https://www.modelyrc.cz

 

Na závěr již jen popřeji mnoho zdaru, pokud jste se rozhodli, že to s RC vrtulníčkem zkusíte. Pro pobavení přidávám pár videí s RC vrtulníčky nejen pro začátečníky

 

autor: Roman


Diskutujte zde

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.
 

Vyhledávání

Zdravíme příznivce technologií!! Technika se motá všude kolem nás, to nelze upřít. Chce to dávku trpělivosti pro člověka, který se v ní chce orientovat. My tu trpělivost máme a chceme sdílet vědomosti a názory s Vámi všemi, kteří plují na stejné lodi takříkajíc. Postupně se zde budou objevovat články z oblasti mobilní komunikace, počítačů a všeho tomu blízkého. Věříme, že nesplyneme s davem ostatních nadšenců, ale vykročíme tou správnou nohou. A když ne ani to, pak alespoň věříme, že bude tento web přínosem pro komunitu lidí, kteří se techniky nebojí. Díky za Vaši přízeň (nyní samozřejmě teprve budoucí). 

Techmanie © 2011 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si web zdarma!Webnode

TOPlist